måndag 30 december 2013

En liten glimt av storheten i Bourgogne

Jag har tidigare skrivit att jag måste bredda mig och utforska pinot noir i allmänhet och Bourgogne i synnerhet. Så tillsammans med lite goda vänner så skulle två nya bekantskaper provas. Efter lite bloggläsande så klickades två pinot noir-viner hem. Dels 2012 County Line Pinot Noir och även Domaine Faiveleys "Les Cazetiers". Vinerna korkades upp och fick en vända i karaffen innan dom hälldes upp vid knappa 15 grader. Kvällens tillbehör blev lite rådjursfilé som minutstektes i pannan.

Jag har tidigare känt att det är svårt att få grepp över Bourgogne som vindistrikt. Och är man rätt ny i det här intresset så kan det kännas hopplöst ibland att veta vad man gillar och vad som är bra. Jag har dock förstått att man i första hand ska gå efter producentens renommé och inte gå efter läge och vingårdsbeteckning. Det kan vara ett tufft jobb att prova sig igenom en massa Bourgogne-viner för att veta vad man gillar, men någon måste göra det. Jag är beredd på fälla ner skygglapparna och nästan enbart fokusera på Pinot Noir ett tag framöver. Visst, att pimpla barolis mest hela tiden är inget fel, men det är dags att bredda mig och försöka förstå vad vin från Bourgogne kan vara.



2012 County Line Pionot Noir (261 kr)
Rätt kraftig doft av mörka bär. Jordgubbar från senhösten. Mörka björnbär och en del kryddor. I munnen så är den väldigt bärig åt det söta slaget med inslag av multnad trä/skog. Riktigt trevligt vin som har fått några omdömen om att den behöver få något år på rygg för att växa till sig något. Vem vet, jag kanske köper på mig en till.


Doften! Ett riktigt sniffarvin som gör mig lycklig. Här är det snarare svenska midsommargubbar och hallonsås som dominerar intrycken i näsan. Helt utan pardon så har vinets charm slagit undan benen på mig. En del dragon och en elegant köttighet finns också där. I munnen så kommer de lätta jordgubbstonerna i bakgrunden för mer skog, kött och lite löv. Lysande. Påfyllning till hyllan - Ja tack.



måndag 16 december 2013

Smått och gott från Caviste

Att Martin Berggren och hans Caviste är duktig på att förse oss vintörstiga nordbor med trevliga 6-pack från intressanta franska vinmakare, det är ingen nyhet. I princip varje bloggare och svenska vintwittrare har unisont hyllat den gode Martin. Ungefär 15 gånger per år så släpper Caviste en låda om sex flaskor. Oftast så innehåller den 3 olika viner i olika prisklasser.

Tack vare avsaknaden av dyrbara mellanhänder så kan priserna hållas ner. Det man slås av är paketens prisvärde. Just ordet "prisvärt" är ett rätt fult ord för oss vinälskare. Jag håller med, men bara om man sätter etiketten "prisvärt" på ett mediokert vin. Här är det kvalitet rakt igenom. Visst, man kanske inte gillar vissa druvor eller vissa viner som kanske har fått för mycket ek. Alla kan inte gilla allt. Men man märker att Martin jobbar med producenter som gärna vill låta terroiren synas i slutprodukten. Som det skrivs på hemsidan:
"För Caviste betyder kvalitet ärliga viner som skapats av en vinbonde, en familj, i nära kontakt med sina odlingar. Kvalitetsviner berättar om sitt ursprung, sin terroir. De producenter som Caviste representerar är mindre odlare som drivs av övertygelse och passion och delar våra värderingar om kvalitet. Vinerna är hantverksmässigt framställda och ofta efter långsiktigt hållbara odlingsprinciper. Vår nyfikenhet, kunskap och passion driver det ständigt pågående sökandet efter nya producenter i intressanta vinregioner."

Caviste ligger precis rätt i tiden jämfört med tråkiga importörer som blandar guldkorn med trista dussinviner som dom inte borde stå för. Och Systembolaget behöver vi inte prata om. En annan sak som Martin ligger i framkant med är användandet av sociala medier. Svaret på en fråga finns alltid ett knapptryck bort. Lysande.

I veckan som har gått så har jag druckit två av Martins viner. Först ut var en chardonnay från Goisot och sedan en Champagne från Savart
Och visst dricker jag dom lite för tidigt. Men med "no-cellar-syndrome" så blir det lätt så. Jag måste köpa mer moget.



2011 Domaine Goisot Bourgogne Côtes d'Auxerre Gondonne (195 kr)
Ett par timmar i karaff innan vinet hälldes upp. Svag citrus med lite gröna äppeltoner i doften. Hittar lite fat men också trevlig fläderblom. I munnen så kommer det återigen äpple som samsas med en trevlig mineralitet. Eftersmaken är lång och härlig där med frukten i fokus. Riktigt trevlig. Höga 80 skulle jag säga. Mer belöning finns kanske för dom som väntar?


NV Champagne Brut Savart Bulle de Rosé (295 kr)
Baserad på vin från 2011. Rödbärig med hallon i fokus. Lite örtig och med en del tropisk nektar med tilltagande värme. I munnen så kommer lite söt äppelmust och en del citrustoner. Frisk syra och en eftersmak som klingar av i lite grape. Riktigt bra trots att den skulle må bra av att ligga till sig. Sista flaskan får vänta ett par år.


måndag 9 december 2013

2006 Giacomo Fenocchio Barolo Bussia Riserva


När det vankas middag med Johan och Malin så vet man att det blir några trevliga viner att dricka. Till tryffelpastan så fick jag äntligen prova G Fenocchios Bussia Riserva igen. Det är gudarnas nektar i form av ärlig och vacker nebbiolofrukt. Men först lite högoktanig gg-riesling som skulle lotsa hummersoppan i hamn.

2010 Dönnhoff Norheimer Dellchen Riesling GG
Lite stängd initialt i nosen. Tropiska toner i form av mango och ananas kommer efter en stund. Härlig stuns i munnen med sköna syror. Men en lite grön ton stör. Limefrukten tar över och sticker lite i gommen. Eftersmaken bra, tonar ut i lite kokos.

Man märker att kvaliteten finns där, men att den skulle må bra av ligga till sig lite. Skulle gärna prova den igen när limezinget opererar i bakgrunden. Men bra ändå!

2006 Giacomo Fenocchio Barolo Bussia Riserva
Fantastisk doft precis som förra smakprovet. Röda bär i alla dess former. Kanske förvånansvärt mycket jordgubb. Även en del torkade örter, däribland dragon. Eller är det salmiaktoner jag känner? I munnen så slåss frukten med lite småbråkiga tanniner initialt - men vinner ändå rätt klart. Så jävla bra det är! Elegant och finstämd, ändock mäktig. När nebbiolo spelar ut korten på det här sättet så blir jag såld. Nu gäller det bara att man är med på tåget och handlar på sig en massa trevliga barolis, innan priserna skjuter i höjden.

Tack för smakproven Johan.

Lessrof har provat
Och även Frankofilen

fredag 6 december 2013

2010 Pietradolce Archineri


2010 Pietradolce Archineri (235 kr)
Etna Rosso från en vinmakare som startade upp verksamheten så sent som 2005, kan det vara något? Ja med härlig frukt och en massa sköna "etnamineraler" så föll jag totalt för vinet. Riktigt lyckat både med och utan mat.

Jag tror att det är första gången jag kommer i kontakt med Nerello Mascalese. Nu suktar jag efter att få prova mer. Den vackra ljusröda färgen kommer med härligt rödfruktiga förtecken. Körsbär och rårörda lingon dominerar snoken. I munnen så finns den här härliga mineraliteten som samsas med eleganta tanniner. Hallon och björnbärskompott finns där och avslutas med en viss kryddighet. En aning järn stör lite när eftersmaken börjar klinga av.

Ett riktigt skönt vin som man borde köpa på sig några flaskor av. Men som vanligt så finns det så mycket som man vill prova. Jag skulle gärna prova på andra Etna-producenter. Förslag?

Frankofilen har provat och tyckte om det.

Atomwine har flaskan.

måndag 2 december 2013

Querciabella Chianti Classico 2011



Querciabella Chianti Classico 2011 (180 kr)
Sangiovese. Enbart namnet på druvan får mig att dra på smilbanden och längta efter körsbärsdrycken. Quarciabella är helt biodynamiskt sedan 2000. Produktionen på Chianti Classico är på hela 100 000 flaskor årligen och innehåller 95% sangiovese och 5% cabernet sauvignon. Efter en tur i karaffen så hälldes vinet upp och fick ackompanjera tryffelpastan.

Att skriva körsbär när man provar sangiovese är att slå in vidöppna dörrar. Men vad fan, dom finns ju här! Eken märks nästan inte alls utan står i bakgrunden för frukten. Färska jordgubbar och en del blåbär gör sig påminda. Örter och en liten lädertouch kommer i eftersmaken och lägger sig i harmoni med tanninerna. Balans i kubik som dricker underbart nu. Det är möjligt att den blir bättre med ett par år på rygg, men jag gillar den som den är nu. Pur drickglädje.