tisdag 27 januari 2015

2009 Céline et Steve Gormally "Just Married"


Det här borde såklart ha druckits i somras när jag gifte mig. En het sommardag med familjen.. Hemlig borgerlig vigsel på en bakgård i Furuvik. Det hade passats alldeles ypperligt som törstsläckare där och då.

Istället så blev det en kort bilresa till djurparken. Väl i bilen så sattes "Perfect Day" med Lou Reed på. Visserligen så divideras det fortfarande om låten handlar om lycklig kärlek, ett ex som vill ha hämnd eller om heroin. Men där och då och för all framtid så är det ingen tvekan om vad den betyder för mig.

Savagnin och Jura är väl lika sammansvetsade som New York och Lou Reed. Just det här vinet öppnar upp så galet läckert med sina starka oxiderade drag. Det finns en snygg nötighet och lite bokna äpplen i bakgrunden. Och där andra oxiderade jura-viner tappar lite stöddighet i munnen så löper det här hela linan ut. Underbar längd och strålande syror. Läskande och komplext med fin citrusfrukt. En stor upplevelse till lite Comté på måndagskvällen.

Nästa flaska dricks upp 14/6...

måndag 19 januari 2015

"Tvätta kläderna i Chardonnay"


Precis innan årets första dagisbaciller tog ett järngrepp om smaklökarna så blev det lite trevligt umgänge och vinprovande med T och J. Återigen så slår det mig vilka suveräna vinmakare Balagny och Princic är. En fröjd att prova deras viner.


Missförstå mig rätt. Det är en fantastisk jordgubbsfruktig näsa. Problemet är att det endast är jordgubbar. Söta, syltiga sådana. I munnen är det elegant, nedslipat och rätt gott. Men vill jag ha Barolo så söker jag efter annat. Det här påminde lite om en varm Pinot Noir.


2013. Lite reduktiva toner direkt från flaskan. Vädras bort efter 15 minuter i glaset. Växer under hela kvällen. Charm, frukt och syror. En glädjespridare. Absolut mer drickfärdig och godare än några av Ganevats andra ("Madelon" och "La Toute Beaute") röda från -13. 


Läskande Jura-soda. Mineraler och citrus. Helt klart värd sin hundring även om det finns annat från Jura som är bättre för ytterligare en 50-lapp. Kanske inget vin att föra fördjupande diskussioner om. Men kommer att fungera utmärkt som törstsläckare till sommaren.


Ett par poäng bättre än föregående vin. En liten sniff räcker för att få mig att le med hela ansiktet. Nötigheten. Den oxiderade kärnan. Spänsten i frukt och syror. Personlig lätthet med pondus i botten. Strålande gott, och kostar endast 100 kr. Skulle gärna har köpt ett tolv-pack istället för mina ynka fyra flaskor.


En Gamay-cuvee signerad Matthieus syster Camille. Lite knuten till en början, men öppnar upp efter någon timme i karaff. Röd lysande frukt och vilda, spirande syror, Personligt, läckert och gott. Men tjänar nog mycket på att sparas ett par år. Hade möjligtvis känts ännu bättre om det inte hade ställts bredvid en annan dam...


Går det att bli besviken på Balagny? Ett massivt berg av charmig doft att bestiga innan det ens går att smaka på vinet. Röda bär och svamp i massor. Balans och energi. Lätthet och kraft. Ett underbart vin, precis som 2012 Simone. Jag har inte alldeles för mycket Balagny i källaren. Men varje flaska som är kvar kommer att skapa fullständig lycka.


En "spontanare" att rensa upp med. Fin brödig doft och smak av röda äpplen och lite jäst. Höga syranivåer och ett uppiggande avslut. Rätt gott.


Sista flaskan av ett fantastiskt vin. Otrolig doft som försiktigt blinkar lite mot den allra bästa Cognac. Vi får honung/bivax och apelsinmarmelad. Lite undervegation, möbelpolish och vit choklad ryms också. Det är komplext och pinfullt av intryck. Dansande mineraler och syror att bära upp det hela. Ett seriöst och samtidigt lekande lätt vin. Älskar det!








tisdag 6 januari 2015

2012 Kikelet Furmint Váti


Det finns flaskor som är värd mer än att bara snabbt flimra förbi på Instagram. Varje gång jag dricker Furmint så frågar jag mig själv varför det inte händer oftare. Det finns så mycket gott att hitta, speciellt med lite försorg från Winevirtuosity's sida.

Detta vin som kommer från vingården Váti är alldeles strålande. Någon timme i karaff lösgör en kompromisslös charmoffensiv vid första sniffen. Akrobatisk aromatik som är precis vad jag vill ha ikväll. Svensk fallfrukt blandas upp med små stänk av tropiska toner. I munnen så är det lekande lätt med fina syror. Det är läskande gott och passar perfekt till lite gräddig kantarellpasta. Kikelet ska utforskas vidare.

183 kr/weinkomplott (slut) men finns här som verkar skicka till Sverige.